Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van De mooiste Trouwlocaties.
Meer informatieAkkoord

De mooiste trouwlocaties van Nederland en België

Kasteel Doorwerth

Fonteinallee 4
6865 ND Doorwerth
t026 333 34 20
e  kasteeldoorwerth@bilderberg.nl
iwww.bilderberg.nl/trouwen
officiële trouwlocatieOfficiële trouwlocatie geschikt als feestlocatieMogelijkheid om trouwfeest te vieren mogelijkheid tot dinerenMogelijkheid tot dineren eigen catering mogelijkEigen catering mogelijk? mogelijkheid tot overnachtenMogelijkheid om te overnachten Live muziek mogelijkMogelijkheid voor live muziek fotoreportage mogelijkMogelijkheid voor fotoreportage mogelijkheid om buiten te trouwenMogelijheid om buiten te trouwen parkeermogelijkheidAantal beschikbare parkeerplaatsen geschikt voor invalideGeschikt voor minder valide mensen
ja ja ja ja ja ja ja ja 300 ja

Geschiedenis van Kasteel Doorwerth

In de uiterwaarden van de Rijn bij Arnhem ligt kasteel Doorwerth. De eerste vermelding van dit kasteel dateert uit 1260, het is dus middeleeuws. Waarschijnlijk was het toen nog niet van steen, maar van hout. Het werd gebouwd op een eilandje in de Rijn. Voor vijanden was het moeilijk bereikbaar en moeilijk te veroveren. De Rijn was in de middeleeuwen al een drukke rivier. Er werd veel handelswaar vervoerd over het water. Vanuit het kasteel kon je makkelijk in de gaten houden wie er langs kwam. Veel boten voeren langs het kasteel. Dat bracht de kasteelheer op het idee om tol te heffen. De schippers moesten geld betalen als zij voorbij het kasteel wilden varen. Zo bracht de rivier geld op voor de kasteelheer. In 1260 is het houten kasteel belegerd door de troepen van de bisschop van Utrecht en in brand gestoken.

Een kasteel van steen

Hendric van Dorenweerd heeft ongeveer twintig jaar later een stenen kasteel gebouwd op dezelfde plek. In deze tijd van de middeleeuwen had men ontdekt hoe je stenen kon bakken van klei. Deze klei was in de omgeving van het kasteel volop te vinden. Waarschijnlijk zijn de stenen voor het kasteel in steenovens gebakken die vlak bij het kasteel lagen. De stenen noemde men kloostermoppen.

Het kasteel is niet in een keer gebouwd. Door de eeuwen heen zijn er verschillende keren stukken aangebouwd en veranderd. Zo heeft men in de 14de eeuw een deel aan het kasteel gebouwd dat anderhalve meter hoger ligt dan de rest. Ze hebben dit gedaan omdat bij hoog water van de Rijn, de kelder volstroomde. En dat komt nog steeds voor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1944) is het kasteel ernstig verwoest. In 1946 maakte Vereniging De Doorwerth een start met de restauratie van het kasteel. De restauratie werd in 1983 voltooid door Geldersche Kasteelen. De restauratie heeft dus wel 37 jaar geduurd! Kasteel Doorwerth is nu weer een indrukwekkend gebouw met een hoofdburcht en een voorburcht. Het kasteel dat je nu ziet, is zoals het rond 1650 was.

Niet alleen het kasteel is van steen gemaakt: ook de ijskelder in de buurt van het kasteel is van steen. Een ijskelder is een kelder met heel dikke muren. Daar bewaarden de bewoners vroeger grote ijsblokken. Die zaagden ze uit de dichtgevroren gracht of de Rijn. Omdat de muren van de kelder zo dik waren, smolt het ijs heel langzaam. Zo had je ’s zomers nog ijs! De ijskelder ligt niet dichtbij het kasteel, maar in de heuvel ten noorden van het kasteel. Zo kan hij niet onder water lopen als het water van de Rijn heel hoog staat. De ijskelder wordt nu gebruikt als woonplaats voor vleermuizen.

Functie

De belangrijkste functie van kasteel Doorwerth in de middeleeuwen was de bescherming tegen aanvallen van de vijand. Het kasteel beschermde niet alleen de bewoners, maar ook de mensen die in de omgeving woonden. De kasteelheren van Doorwerth waren machtig. Het kasteel was het centrum van bestuur en rechtspraak. Als je vanuit het westen het kasteel naderde, zag je op de heuvel een galg staan. Je wist dan meteen dat je jezelf goed moest gedragen, want op dit terrein spraken de heren van Doorwerth recht. Zij konden iemand veroordelen tot gevangenisstraf. Het kasteel had een gevangenis met een ‘spijkercel’. In deze cel zat een plafond met spijkers dat je in de hoogte kon verstellen. Als een gevangene lastig was, liet je het spijkerplafond zakken! Zo had de gevangene veel minder ruimte en moest hij zich wel koest houden. Nu kun je deze cel nog bezichtigen in het kasteelmuseum. In het kasteel krijg je ook een goed beeld van hoe de mensen vroeger woonden en leefden. Daarnaast zijn er in kasteel Doorwerth nog twee andere musea te bezichtigen. Het Nederlands Jachtmuseum en het museum Veluwezoom. Regelmatig zijn er in en om het kasteel evenementen of kindervoorstellingen.

Algemene informatie

Omringd door de groene uiterwaarden van de Neder-Rijn en aan de rand van de Veluwse bossen ligt Bilderberg Kasteel Doorwerth. Een sprookjesachtig kasteel waar nog steeds de monumentale sfeer van lang vervlogen jaren bewaard is gebleven. Over de lange oprijlaan en de houten ophaalbrug komt u via de imposante kasteelpoort in een andere tijd.

Dit prachtige kasteel met zijn unieke sfeer is een officiële trouwlocatie van de gemeente Renkum. Bij binnenkomst zijn de interessante kroonluchters met meer dan 200 kaarsen karakteristiek voor de unieke sfeer van deze locatie. In het sfeervolle Koetshuis kunt u terecht voor alle feestelijkheden rondom uw huwelijk. Bilderberg Kasteel Doorwerth biedt een diversiteit aan mogelijkheden voor de invulling van uw huwelijksdag. Van huwelijksvoltrekking, receptie, diner tot aan de feestavond. Wij nemen u graag alle zorg uit handen zodat u op onze unieke locatie in alle rust kunt genieten zonder van locatie te wisselen.

Highlights Bilderberg Kasteel Doorwerth

  • Sublieme ligging van Kasteel.
  • Verlichting door imposante kroonluchters met echte kaarsen.
  • Kasteel Doorwerth is een officiële trouwlocatie.
  • Overnachtingsmogelijkheden voor bruidspaar en alle gasten in Bilderberg Hotel Klein Zwitserland (Heelsum).
  • Op het terras is het mogelijk een receptie te geven.
  • Indien de fotoreportage begint, kunnen de gasten het kasteelmuseum bezoeken.

Faciliteiten t.b.v. een trouwfeest:

Maximaal aantal gasten receptie 350 gasten
Maximaal aantal gasten diner 350 gasten
Maximaal aantal gasten feest 350 gasten
Bemiddeling in entertainment ja
Officiële trouwlocatie ja
Bruidssuite aanwezig ja, in Bilderberg Hotel Klein Zwitserland (Heelsum)
Aantal hotelkamers 71
Exclusieve huur van locatie mogelijk? ja
Buitenmogelijkheden feest? ja, terras
Verzorging bloemen? ja
Verzorging bruidstaart? ja

Huwelijksceremonie

Ontvang uw gasten in de stijlvolle ambiance van dit prachtige kasteel. Met zijn unieke sfeer is het kasteel een officiële trouwlocatie van de gemeente Renkum. Kasteel Doorwerth beschikt over vier prachtige ruimtes, allen met een geheel eigen karakter. De statige Ridderzaal, de romantische en intieme Torenkamer, de modern ingerichte Jac. P. Thijssezaal en het sfeervolle Koetshuis. De eerste drie ruimtes zijn gelegen in het Kasteel zelf, het Koetshuis ligt op 50m. afstand van het kasteel.

De ambtenaar van de burgerlijke stand dient door uzelf met de gemeente Renkum besproken te worden via de afdeling Burgerzaken, bereikbaar via telefoonnummer 026 – 33 48 111. De leges die de Gemeente Renkum hanteert voor het voltrekken van het voldoet u bij de gemeente.

Afhankelijk van de gewenste zaal en het aantal genodigde wordt zaalhuur in rekening gebracht.

Al naar gelang uw wensen kan het vervolg van uw trouwdag plaatsvinden in het Koetshuis. Aansluitend aan de huwelijksceremonie kunnen we u een feestelijk glas Champagne met bruidstaart presenteren in de Koetsruimte, zodat er een toost op uw geluk kan worden uitgebracht. Bij mooi weer kan dit ook op ons terras plaatsvinden.

Koetsruimte

De Koetsruimte is uitermate geschikt voor grote gezelschappen tot ca. 120 personen voor een lunch / diner en tot 200 personen voor een feestavond. Met een overkapping op het terras kunnen wij de Koetsruimte uitbreiden waarmee de capaciteit vergroot kan worden tot ca. 350 personen.

Opkamer

De Opkamer is de perfecte omgeving voor een stijlvolle lunch of diner in kleine kring tot ca. 50 personen.